WE SHIP WORLDWIDE
VERZENDING NL €3,95 - GRATIS vanaf €89

IMVO Convenant en onze inzet

SAVE MY PLANET

Wij willen de wereld een stukje leuker, mooier én beter maken met fair eco kleding waar jij warm voor kunt lopen.

Okimono zet in op hoogwaardige, duurzame identity wear: goede basics met toffe ontwerpen, die zo wereldvriendelijk mogelijk zijn geproduceerd en die lekker lang meegaan. Een merk waar een betrouwbaar product een vanzelfsprekendheid is, vaste basics vervaardigd in een continu productieproces.

Ons streven naar continuïteit vertaalt zich in duurzame materialen, een compacte werkwijze en, zeker niet in de laatste plaats, in langlopende samenwerkingen met betrouwbare agenten en producenten. Dat vraagt om heldere afspraken en korte lijnen met gelijkgestemde bedrijven die bovendien open en transparant werken, voor een optimaal inzicht in het maakproces van onze kleren.

IMVO CONVENANT CKT

Met de ondertekening van het IMVO Convenant CKT in 2016 wilde Okimono meer handen en voeten geven aan het streven naar die zo wereldvriendelijk mogelijk productie. Daarmee hebben wij ons verbonden aan een jaarlijks toetsingssysteem dat organisaties door een proces leidt van ‘zakendoen met gepaste zorgvuldigheid’ (Due Diligence). Dit CKT-toetsingssysteem is gebaseerd op de OESO-richtlijnen en Guiding Principles van de VN voor bedrijven en mensenrechten, en op ISO 26000.

Het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) is een initiatief van een aantal belangenorganisaties - ondersteund door o.a. de Nederlandse overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties - en wordt gefaciliteerd door de Sociaal Economische Raad, SER. De brede coalitie van bedrijven en organisaties zet zich met de ondertekening actief in om gezamenlijk de misstanden in de kleding- en textielindustrie tegen te gaan.

Inmiddels hebben zo’n 82 bedrijven het Convenant CKT ondertekend – waaronder G-Star Raw, HEMA, WE Fashion en Zeeman – en het wordt ondersteund door zo’n 29 verschillende belangenorganisaties. Zie hier de volledige lijst van betrokkenen.

 - De oorspronkelijke looptijd van het convenant was vijf jaar, vanaf medio 2016. Vanwege de COVID-19 pandemie is dit nu verlengd tot eind 2021. Op dit moment werken de betrokken partijen aan een vervolg. -

In 2016 hebben wij overtuigend ‘ja’ gezegd tegen het continu verbeteren van onze productieprocessen en het geven van inzicht daarin. Ieder jaar maken we een tussenstand op en stellen we het plan van aanpak bij, onder constructief maar scherp toezicht vanuit het convenant: wat waren de afspraken, welke vorderingen maken we en liggen we nog op schema? Er is het nodige bereikt en er blijft nog genoeg te doen. De COVID-19 pandemie heeft een aantal zaken vertraagd die wij langzamerhand weer oppakken.

VERBINDING EN TRANSPARANTIE

Het steeds grotere draagvlak van het convenant maakt betere samenwerking mogelijk tussen verschillende bedrijven en andere partijen en vanuit de organisatie zelf kan nog beter verbinding worden gezocht met belangrijke internationale spelers, zoals met het Duitse Bündnis für nachhaltige Textilien en de Sustainable Apparel Coalition (SAC).

In 2019 werd vervolgens een alliantie aangegaan met de Open Apparel Coalition, waardoor de productielocaties van alle aangesloten bedrijven sinds juni van dat jaar in één lijst zijn opgenomen in de Open Apparel Registry, OAR. Dit is een internationale en openbare online database van textielproducenten, door en voor bedrijven én voor consumenten. Door productielocaties met elkaar te delen kunnen bedrijven samen optrekken en zo de keten verder versterken. Okimono heeft er bovendien voor gezorgd dat ook onze specifieke eigen lijst van productielocaties daar te vinden is en natuurlijk staan ze ook op onze eigen site: …. Made by

Op 6 november 2019 ondertekende Okimono ook de Transparency Pledge van Clean Clothes Campaign en daarmee hebben wij ons nog eens verplicht tot openheid over onze productieprocessen en productielocaties. Onze vorderingen publiceren wij op de Okimono site en onze productielocatielijst stellen wij periodiek bij, wanneer nodig.

VERSTERKING

Door hoofdzakelijk in (West) Europa te produceren proberen wij te zorgen voor zo min mogelijk risico’s in het proces, zowel als het gaat om arbeidsomstandigheden als milieuvraagstukken, en zo kort mogelijke lijnen en afstanden – het verplaatsen van de productie van onze biologisch katoenen shirts en truien van India naar Portugal in 2015 was daarin een belangrijke stap en sinds 2020 worden al onze eco-katoenen kleren gemaakt bij dezelfde producent in Portugal.

Uiteindelijk streven wij naar een productie met een controlesysteem waarbij Okimono en de producent elkaar over en weer periodiek van informatie blijven voorzien. Daartoe werken wij momenteel aan een intentieverklaring met onze hoofdproducenten en -agenten. Deze ‘Code of Conduct’ bestaat uit richtlijnen voor arbeidsomstandigheden (gebaseerd op de Fair Wear Foundation Code of Labour Practices) en voor milieubewuste productie, aangevuld met afspraken die per agent of producent worden afgestemd en die aansluiten bij hun specifieke productieprocessen. Op basis van de aangeleverde informatie kan Okimono altijd nader vragen stellen en keuzes maken. Deze werkwijze past bij de duurzame samenwerkingen zoals Okimono die aangaat.

De volgende stap zal dan zijn het zelf bezoeken van de verschillende productielocaties. Wanneer dit weer kan, willen wij die mogelijkheid opnieuw bekijken. Onze aandacht gaat dan met name uit naar Portugal, waar het overgrote deel, zo’n 98%, van onze kleren wordt gemaakt.

Okimono zegt: waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen