WE SHIP WORLDWIDE
GRATIS VERZENDING VANAF 85 EURO

IMVO Convenant

CONVENANT DUURZAME KLEDING EN TEXTIEL (CKT)

Okimono zet zich actief in voor kleding- en textielproductie waarbij discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid wordt tegengegaan en milieuschade en dierenleed zoveel mogelijk worden voorkomen. Met het oog op Due Diligence werken wij samen met producenten die voldoen aan verschillende internationale certificeringen en er, net als wij, naar streven hun productieprocessen steeds verder te verbeteren.

DUE DILIGENCE - OESO

In 2016 nam de SER het initiatief voor het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) en Okimono ondertekende dit convenant in juli van dat jaar. Belangrijk onderdeel van het CKT is een toetsingssysteem om bedrijven door dit proces van 'zaken doen met gepaste zorgvuldigheid' te leiden. Met de ondertekening verplicht Okimono zich om dit systeem te hanteren, om een zo volledig mogelijk beeld krijgen van onze productieketen. Het CKT-toetsingssysteem is gebaseerd op de OESO-richtlijnen, Guiding Principles van de VN voor bedrijven en mensenrechten en op ISO 26000.

GOTS

Al onze shirts, hoodies en sweaters worden vervaardigd onder de Global Organic Textile Standard (GOTS).
Dit is een internationaal label voor biologische textiel en garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier gebeurt, met aanvullende kwaliteitseisen voor de producten. De normen zijn van toepassing op de hele keten (niet in de landbouwfase) vanaf de oogst van de grondstoffen tot aan de etikettering. Zo borgt het label een eerlijk en geloofwaardig product voor de eindgebruiker.

ECO-KATOEN

De eisen voor biologische natuurvezels liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest.
In tegenstelling tot 'gewone' katoen wordt biologische katoen geteeld zonder pesticiden of ander landbouwgif. Biologische-katoenboeren werken met organische mest en doen aan natuurlijke gewasbescherming. Wisselteelt met andere gewassen is verplicht, waardoor minder bodemziektes en insectenplagen voorkomen. Er zijn geen directe eisen m.b.t. toestaan van of verbod op teelt van katoen in gebieden met waterschaarste, wel moet er een waterbeheerplan zijn.
De vraag naar biokatoen stijgt, maar slechts ongeveer 0,2% van alle katoen die wordt geproduceerd is biokatoen. Verschillende soorten stoffen laten zich lastig vergelijken als het gaat om milieubelasting, maar katoen springt er duidelijk negatief uit: katoenteelt vergt erg veel water, bestrijdingsmiddel en energie. Een katoenen shirt kost 2700 liter water. De katoenproductie is verantwoordelijk voor 2,6% van het wereldwijde waterverbruik. De helft van alle textiel wordt gemaakt van katoen.
(bron: Awearness Fashion)

Katoen is bestempeld als het meest waardevolle non-food landbouwproduct én als 's werelds smerigste gewas. Braken, verlamming, incontinentie, coma, toevallen en zelfs de dood zijn enkele van de vele bijwerkingen waar landbouwers en kinderen in derde wereldlanden aan lijden, wanneer ze regelmatig worden blootgesteld aan pesticiden waarvan er vele verboden zijn of maar heel beperkt gebruikt mogen worden in het westen. Doordat meer dan 90% van 's werelds katoenboeren leeft in ontwikkelingslanden, worden deze bestrijdingsmiddelen ingezet in gebieden waar ongeletterdheid hoog en het veiligheidsbewustzijn laag is, met alle risico’s voor schade aan mens en milieu: "De gevaren waarmee arme ongeletterde kinderen en boeren leven, om onze kleren goedkoop te houden, is onaanvaardbaar".
(bron: Environmental Justice Foundation, Steve Trent)

OEKO-TEX STANDARD 100

De kleine textielwaren in onze artikelen voldoen aan de Standard 100 van OEKO-TEX. Dit is een wereldwijd consistent, onafhankelijk testsysteem voor schadelijke stoffen in ruwe, half gefinishte en gefinishte textielproducten op alle verwerkingsniveaus en voor fournituren. Denk aan ruwe, geverfde en gefinishte garens, geweven en gebreide stoffen en fournituren zoals knopen, nestels en nestelringen en naaigaren.

ISO 14001

Een ISO 14001 certificaat helpt organisaties om hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, door efficiënter gebruik van bronnen en middelen en door afvalreductie.
De International Organization for Standardization ISO is een onafhankelijke organisatie, bestaand uit 164 nationale organen voor standaardisaties, die zich bezighoudt met het ontwikkelen en publiceren van internationale standaarden.

Voor Okimono Fair Fashion zie ook:
kiesduurzamemode.nu/
www.koopduurzamemode.nl/fair-fashion/

Okimono zegt: waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen